Apotheek Van Herck

Mens sana in corpore sano "een gezonde geest in een gezond lichaam" (Juvenalis)

Praktische tips

Hoe best een wonde verzorgen?

Na wat doorbloeden stopt het natuurlijk schoonmaakproces. Zoniet druk met een zuiver doek een tiental minuten op de wonde.
Verwijder het vuil uit de wonde met stromend kraantjeswater of fysiologisch serum en zuiver de huid eromheen met zeep(overvloedig naspoelen). Dep droog met een steriel gaas,geen watten

Raadpleeg een arts bij diepe of gapende wonde.

Ontsmet de wonde met middelen op basis van water(bv isobetadine,hibidil) Een pleister houdt de wonde proper, neemt het wondvocht op en beschermt.

Een hydrogel(bv flamigel)verwijdert het gele wondbeslag en regelt het vochtgehalte ter hoogte van de wonde. Dit vermindert de pijn en bevordert de genezing. Hechtstrips bevorderen de wondsluiting bij diepe snijwonden. Er bestaan verkoelende,pijnstillende gelpleisters voor brandwonden.

Grotere wonden genezen het snelst onder een afdekkend verband.Zo zit de wonde in een vochtig milieu. De genezing verloopt sneller,minder pijnlijk en met een kleinere kans op littekenvorming. Een vervuilde en doorbloede pleister is een broeinest van bacteriën.Vervang hem tijdig.

Bij langdurige wonden kunnen occlusieve en actieve verbanden de genezing bevorderen. Ze zuigen de afvalstoffen van de bacteriën op en verzachten de pijn. Er zijn minder verbandwissels nodig
Soms duurt de behandeling langer dan zes weken.Na een verslag van de arts kan je een tussenkomst van het ziekenfonds aanvragen.


Wondverzorging producten

Pleisters en wondverbanden vind je in allerlei maten en soorten ...

Lees meer

Gezondheid

Deze websites bevatten alle nodige informatie over gezondheid. Heb je verder nog vragen kom ...

Lees meer

© Apotheek Van Herck Dirk. Powered and designed by Webcreating.