Apotheek Van Herck

Mens sana in corpore sano "een gezonde geest in een gezond lichaam" (Juvenalis)

Praktische tips

De hoofdluis

Steeds meer ouders ondervinden problemen om hun kinderen luizenvrij te krijgen. Luizen kunnen bij iedereen voorkomen, maar ze hebben een voorliefde voor jonge kinderen tussen 5 en 11 jaar en in het bij zonder voor meisjes. Luizen zijn niet het gevolg van slechte hygiéne.

Wat is een hoofdluis?

Hoofdluizen zijn grijsachtige insecten van twee tot vier millimeter groot. Ze kruipen langzaam door het hoofdhaar. Luizen kunnen niet springen of vliegen. Luizen leggen eitjes (neten) die vastplakken aan de haren.

Luizen kunnen van de ene mens naar de andere oversteken als de hoofden elkaar raken. Overdracht via besmette voorwerpen (sjaal,muts) of tijdens zwemmen zijn veel zeldzamer maar niet uit te sluiten.

Luizen geven vaak jeuk maar kunnen geen kwaad.

Hoe een hoofdluis herkennen?

Bij terugkerende jeuk op het hoofd moet het haar bij goed licht worden nagekeken. Luizen zijn het best te herkennen aan de neten: ovale, wittig-grijze dingetjes die dicht bij de hoofdhuid aan de haren plakken en die niet makkelijk loslaten (roosschilfers die soms verward worden met neten komen wel gemakkelijk los)

Wat kan u zelf doen aan een hoofdluis?

- Luizen zijn goed te behandelen met een speciale shampoo of lotion.Volg de gebruiksaanwijzigen goed op en herhaal de behandeling na een week.
- De luizen dien je een week lang dagelijks te verwijderen met een fijne kam.
- Als er luizen gevonden zijn,was dan alle kleren en het beddengoed op minimaal 60 graden.
- Alles wat niet gewassen kan worden (knuffels,kussens) dien je minimaal tien dagen in een luchtdichte gesloten plastiek zak te bewaren of enkele dagen in de diepvries.
- Stofzuig banken en (auto)stoelen grondig.
- Op scholen verspreiden hoofdluizen zich makkelijk onder de kinderen. Controleer kinderen daarom regelmatig. Als je luizen vindt,controleer dan het hele gezin. Geef het door aan de school als jouw kind hoofdluizen heeft.

Opgelet!

- Dode neten kunnen tot 6 maanden vastgehecht blijven aan het haar.
- Jeuk kan na besmetting nog gedurende bepaalde tijd aanhouden.


Gelaat & lichaam

Een gepaste verzorging van gelaat en lichaam houdt je huid in goede conditie. Ze verdient deze ...

Lees meer

Gezondheid

Deze websites bevatten alle nodige informatie over gezondheid. Heb je verder nog vragen kom ...

Lees meer

© Apotheek Van Herck Dirk. Powered and designed by Webcreating.